TOOLKIT voor reflectietaken en actieonderzoek - Talensensitieve lerarenopleiding

Auteurs

Mari Bergroth
Tjaša Dražnik
Júlia Llompart Esbert
Nathalie Pepiot
Karin van der Worp
Sven Sierens

Jaar

2022

Inhoud

In dit rapport worden de belangrijkste resultaten van het project Linguistically Sensitive Teaching in All Classrooms (Listiac) door het Listiac-projectteam gedocumenteerd.

Nieuwe generaties leerkrachten zullen te maken krijgen met een steeds grotere taaldiversiteit in hun klassen, en moeten goed uitgerust zijn om talensensitief les te geven (TSL).

Lerarenopleiders, leraren in opleiding, leraren in dienst en hele scholen zijn de belangrijkste doelgroepen die als stuwende krachten kunnen dienen bij de implementatie van TSL.

Aan de hand van actieonderzoek heeft het Listiac-project, samen met de belangrijkste doelgroepen, de Listiac-reflectietoolkit ontwikkeld om TSL beter te integreren in alle fasen van het onderwijs/ de initiële lerarenopleiding (ILO).

De observatiegidsen die bij deze toolkit zitten, delen observaties, reflecties en gedachten over hoe TSL wordt toegepast in scholen en kunnen worden gebruikt om discussies op gang te brengen met collega’s of leraren in opleiding over hun praktische ervaringen met TSL.

De dialoogmatten die bij deze toolkit zitten, kunnen worden gebruikt om het personeel aan te zetten om na te denken over waarom TSL belangrijk is in hun beroep, en hen te verplichten om concrete veranderingen door te voeren om TSL beter te ondersteunen.

In alle - zelfs heel onverwachte - omstandigheden bleken de reflectie-instrumenten van Listiac goed te werken.

Url

https://listiac.org/toolkit/

Afbeelding

talensensitieve lerarenopleiding

Pdf

linguistically_sensitive_teacher_education_toolkit_for_reflection_task_and_action_research_2022_nl_41885.pdf2.2 MB