BOEK CLIM Coöperatief Leren In Multiculturele groepen

Auteurs

An Vleurick (red.)
Filip Paelman
Cis Verschaeve
Marc Smolenaers
Jos Vanlandschoot
Koen Van Gorp
Gerda Broekmans

Jaar

2001

Inhoud

CLIM staat voor 'Coöperatief Leren in Multiculturele groepen'. Hey is een werkvorm die elke leerling tot leren aanzet. CLIM betreft een direct toepasbare aanpak die de diverse samenstelling van een klas transformeert tot een verrijkende troef. De term 'multicultureel' wordt ruim geïnterpreteerd binnen dit kader. Middels de CLIM-aanpak wordt een positieve leeromgeving gestimuleerd in klassen met uiteenlopende achtergronden. Het Steunpunt Intercultureel Onderwijs (Universiteit Gent), nu omgedoopt tot Steunpunt Diversiteit en Leren, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitgebreide praktijkproeven van de CLIM-methodiek.

Op dit moment zijn verschillende vormen van zelfstandig en samenwerkend leren populair in het onderwijslandschap. Echter, zonder een zorgvuldige aanpak kan samenwerkend leren onbedoeld bijdragen aan het in stand houden van sociale ongelijkheid. CLIM pakt dit kernprobleem actief aan. Samenwerkend leren blijkt het meest effectief in gemengde groepen. De samenstelling van deze groepen dient te voldoen aan twee cruciale criteria: diversiteit in intellectuele capaciteiten en resulterende vaardigheden, én variatie in sociale status.

CLIM steunt op vier pijlers of stappen om deze werkvorm in je klas te introduceren.

  • Pijler één: Werken aan het klasklimaat.
  • Pijler twee: Werken met groepswerk
  • Pijler drie: Werken aan ervaringen met rollen.
  • Pijler vier: Werken aan bouwstenen voor coöperatief leren

 

Alle CLIM-uitgaven kunt u hieronder downloaden. 

Afbeelding

appels peren

Pdf

clim_-_appels-of-peren_-_tweedegraadbasisonderwijs.pdf4.41 MB clim_-_begrijp-je-mij.pdf4.61 MB clim_-_een-climrek-naar-intercultureel-leren.pdf8.66 MB clim_-_houden-mensen-van-dieren.pdf6.64 MB clim_-_is-het-al-tijd.pdf6.99 MB clim_-_klein-klein-climmertje.pdf2.37 MB clim_-_mag-ik-spelen_tweedegraad-basisonderwijs.pdf4.08 MB clim_-_milieu-redden-we-het.pdf6.1 MB clim_-_rechten-of-plichten_derde-graad-basisonderwijs.pdf5.11 MB clim_-_samen-feesten_tweedegraadbasisonderwijs.pdf4.83 MB clim_-_verhuizen-wat-is-dat.pdf5.81 MB clim_-_wie-ben-ik.pdf3.9 MB clim_-_zie-ik-wat-ik-zie.pdf6.81 MB clim_-_zit-er-een-schroefje-los_tweedegraad-basisonderwijs.pdf4.52 MB